29 juli 2023

Inlagd Gurka

Som sagt så har jag lite gurka och tyvärr så kanske inte var så god att äta i sallad.
De blev ungegär som Västeråsgurkor så då får det bli inläggning istället och där blev det riktigt gott.
Jag skär upp den i skivor och så får den ligga i saltlag ett dygn.
Häll upp den i durkslag och låt rinna av.
Gör en 1 2 3 lag.
Lägg gurkan i en burk och varva med dillkronor och senapsfrön.
Häll sedan över lagen så allt täcks i burken.
Man kan värma lagen för då blandas det fortare men kom ihåg att vispa hela tiden så inte sockret bränns fast i botten på kastrullen.
Jag vill att lagen ska vara kall för då blir gurkan krispig.
Häller man i lagen när den är varm så blir gurkan mjuk.
Kom ihåg att hälla kokande vatten på och i  burken innan så eventuella bakterier dör. Glöm inte lock och packnkng.
Saltlag: 1liter vatten och 1dl salt.
1 2 3 lag: exempel. 
2dl 12% ättika.
4dl socker
6dl vatten
Obs 12% ättika, ni kan använda 24% men då måste den spädas så i exemplet så blir det altså 1dl 24% ättika och 1dl vatten. 
Sedan tillsätts socker och vatten.
Den ska stå i ett par veckor och gotta till sig innan man äter den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar